Sidor

fredag 20 november 2015

Denna tidsmaskin!

Idag på storsamlingen tog Tidsmaskinen med oss på en tidsresa. Vi fick följa Ronja Rövardotter och hennes vänner på en resa från Istiden till Medeltiden.

Tidsmaskinen kom på besök

Vi fick ett brev där det stod att Professor X ville ha våran hjälp. Var och en skulle skriva om Sundsvallsbranden på Keynot. När alla var klar skulle vi skriva ut det, lägga allt i en låda och skicka till Professor X. När Professor X hade läst och lärt sig skulle han skicka oss en belöning.
Undra vad belöningen blir:)

Nolby hockey


torsdag 19 november 2015

När Essviks skola brann

Idag så kom ett par gamla lärare som hette Kerstin och Margareta till 3orna. Dom pratade och svarade på våra frågor om Essviks skola. Dom har jobbat från 1965 och 1969 och det brann 1975.

Av: Wilja

onsdag 18 november 2015

Varför bloggar vi med barnen?

Våra klassbloggar var länge en informationskanal, mellan skolan och föräldrar. Vårt mål har hela tiden varit, att involvera eleverna mer. Varför då? kan man undra.

Att skriva i blogg är en annan sorts skrivövning än övrigt skolarbete. Genom att producera texter till externa mottagare, ger vi skrivandet en ökad dimension: Familj, släkt, vänner och andra skolor, kan vara med och ge respons via kommentarer. Det ger eleverna möjlighet att jobba vidare i andra och vidare cirklar. Nya samtalsämnen skapas och eleverna får en positiv uppmärksamhet som stärker både självförtroende och utvecklar skolarbetet.

Vi lär också barnen hur vi umgås på nätet - s.k. "netikett" - då sociala medier har en helt annan roll för dagen barn och unga, än vad det oftast är/har varit för vuxna. Lika väl som vi lär barnen att förhålla sig till varandra ute på skolgården, eller hur man går säkert ute i trafiken, tränar vi barnen att förhålla sig till sociala medier.

När eleverna skriver i bloggarna tillämpar vi en metod som ursprungligen döptes till ”ASL-Att skriva sig till läsning”. I Sundsvall har vi ett kompetensutvecklingsarbete kring det arbetssättet och vi kallar det ViSoL (Vi skriver oss till läsning).

ViSoL utgår från metoden Att skriva sig till läsning som ursprungligen kommer ifrån Arne Tragetons ASL-projekt som han drev under tre år i 14 klasser i fyra nordiska länder. Det man redan tidigare vetat, att det är enklare att lära sig skriva än att läsa, blev väldigt tydligt i och med datorns införande. Sedan dess har arbetssättet spridit sig i Sverige, Norden och övriga Europa och idag pågår även forskning på olika håll.

En viktig del i att börja skriva utifrån ASL, är att inte dämpa skrivlusten med pekpinnar om stavning. När barn börjar intresserar sig för att kommunicera via text, är lusten en drivande faktor. Rättstavning tar vi i ett senare skede, när självförtroendet i skrivande är etablerat. Därför låter jag barnen skriva från hjärtat och påpekar inte stavfel.

Hälsningar
"blogg-coachen" Lie

______________________________________

Vill du veta mer?
Sundsvalls kommuns ViSoL-sida: https://www.skola.sundsvall.se/visol/

Litteratur:
Lövgren, E. (2009) Med datorn som skrivverktyg – språk, motorik och bokstavsformer. Bonniers
Trageton, A. (2014) Att skriva sig till läsning – IKT i förskoleklass och skola. Liber

torsdag 12 november 2015

Emma visar bildspel:)

I måndags var äntligen Emma tillbaka i skolan. Hon hade med sig ett bildspel från tiden på sjukhuset. Under bildspelet berättade Emma och hennes föräldrar om sjukdomen Diabetes och hur det fungerar att leva med den. Vi fick också bra tips på hur vi som är runt omkring kan hjälpa till.

Teater

Vi har fått set en teater som dom vuxna upp spelade för oss. Den handlade om en tjej som kom från jorden. Hon träffade professor X som hade en tidsmaskin.  Professor X lånade ut sin tidsmaskin till den tjejen. Hon åkte till Adam och Evas tid. Varje klass ska få låna tidsmaskinen.

Av :Wilja och Noelle 

Eldtema

Vi ska ha ett nytt tema. Temat handlar om Eld.
Det ska komma två damer till våran skola på torsdag. De ska berätta om Essviksbranden.

Av: Leia och Majken.

onsdag 4 november 2015

Återvinning

Vi har jobbat med återvinning. Återvinning är saker som man kan använda igen.
I tema grupperna byggde vi hus. Vi använde olika material i olika grupper, till exempel plast, batterier, kartong och metall.

Av: Leia och Majken.